Uitstap Zeeland 2017

KWB Voetbal Waterschei

Op zaterdag 16 september “Stipt” om 8u zou de bus van BV reizen vertrekken aan het “Sport in Genk “ park.  Een oproep van coach Alex om eens voor één keer niet op het “KWB-uur” te vertrekken was niet door iedereen begrepen.  De ene had zich verslapen, de andere was te laat.  Voor het instappen kreeg iedereen het nieuwe KWB-voetbal trainingsvestje.
Om 8u10 kon de bus dan eindelijk vertrekken richting Zeeland.

Om 9u45 zette buschauffeur Theo de groep van 35 af aan “Ons Dorpshuis” in Kruiningen.  Kruiningen is een dorpje dat bekend is door zware overstromingen in 1953.  Er stierven hierdoor 60 inwoners.  Een gedenksteen met alle namen van de slachtoffers laat de herinnering verder leven.  In het dorpshuis werden we hartelijk onthaald met koffie en een Zeelandse Bolus (gebakje uit de streek).

Vanaf 10u15 werd de groep aangevuld door gids Carmen.  Zij loosde ons door allerhande kleine dorpjes, langs de polders en weilanden tot aan Oesterkwekerij “Oesterij” in Yerseke. We kregen er een korte rondleiding langs de oesterbakken, en de werkplaatsen.  Het zicht over de Oosterschelde was adembenemed.

Vanuit Yerseke werd de reis verder gezet naar het  restaurantje “De Boei”, gelegen aan de gezellige jachthaven van Wolphaartsdijk.  Een broodmaaltijd met de traditionele vleeskroket werd geserveerd.  Nadien werd er nog even naar een plaatselijke roeiwedstrijd gekeken.

Omstreeks 13u bracht Theo ons naar “Arne’s kaasboerderij”.  Arne heeft op zijn boerderij meer dan 500 geiten en een 40-tal koeien staan.  De geiten worden 2 maal per dag gemolken (gemiddeld 3,5 liter melk).  Met deze melk worden allerhande soorten kazen gemaakt. In het winkeltje kon iedereen een lekker stukje kaas proeven en natuurlijk ook kopen.

Na het boerderij bezoek stapten we in de bus voor een lange reis door de polders.  Bij de rotonde riep de hele bus “Rondje, rondje, ….”.  Gids Carmen had dit niet begrepen maar chauffeur Theo had het door en draaide een rondje rond de rotonde.
Carmen deed haar uiterste best om ons zoveel mogelijk informatie te geven.   Voor sommige was het zeer interessant en voor anderen iets minder.  Of zat de Jupiler hier voor iets tussen?
Enkele meezingers zorgden ervoor dat de sfeer op de bus zeker goed zat.

Na vraag van enkele spelers zijn we, bij de vuurtoren van Noorderhof, gestopt op de geasfalteerde dijk met zicht op de haven van Zeebrugge en de Thorntonbank (windmolenpark in de Noordzee).  De vrachtschepen vaarden kort langs de kustlijn.

 

De busreis werd verder gezet richting Veere.  Hier was een moment van vrije tijd voorzien. Een korte wandeling werd door het regenweer afgebroken op een terras.
Hierna bracht Theo de groep naar het Van der Valk Hotel in Middelburg.  De kamers werden verdeeld en iedereen had tijd om zich in de ruime kamer te verfrissen en klaar te maken voor het avondeten, een all you can eat formule (dranken inbegrepen en dit gedurende drie uur).  De buffetten waren rijkelijk gevuld. Vis, mosselen, vlees, gratin, frietjes, kroketjes, salade, brood, dessert, ….. te veel om op te noemen.

Na het diner werd de nieuwe voetbaluitrusting voorgesteld.  Claudio, Bernd en Koen showden als echte fotomodellen de tenues. Bart bedankte het bestuur en zette Alex Piton extra in de bloemetjes!


In de bar werd er naar de wedstrijd tussen STVV en KRC Genk gekeken.  De kaarttrucs werden bovengehaald en er werd nagekaart over de leuke eerste dag van ons KWB-voetbal weekend.
Nadat de bar gesloten was gingen enkele KWB’rs nog een stapje in de wereld zetten.  Tot in de vroege uurtjes werd er gefeest in het centrum van Middelburg.

Zondagmorgen 7u10. De eerste twee KWB’rs komen aan in het restaurant voor het ontbijt. Het is er nog heel rustig.  De buffetten zijn opnieuw rijkelijk gevuld. Brood, sandwiches, koffiekoeken, beleg, sla, zalm, yoghurt, fruit, gebakken champignons, worstjes, spek, ei, ….. veel te veel om op te noemen.
Niet iedereen was aanwezig tijdens het ontbijt.  Enkelingen moesten uit hun bed gehaald worden om op tijd op de bus te zijn. 
De bus vertrok rond 5 voor 10 naar het centrum van Middelburg.  De hele groep wandelde door het centrum en eindigde op een terras aan het gemeentehuis.


Dan weer terug de bus in.  Rond het middaguur kwamen we aan bij “Pension De Goede Verwachting” in Lewedorp, een hotel / taverne. Moeder en dochter zorgden voor een zeer vriendelijke ontvangst.  De tomatensoep met balletjes en de Zeeuwse mosselen konden iedereen bekoren.  Een domper was dat Alex B. een flauwte kreeg en met de ziekenwagen werd meegenomen voor verder onderzoek.   Jeremy ging mee als begeleider.  In Genk zouden ze zeggen: “Vies shlecht gegaan”.

De bus vertrok (13u45) richting Deltapark Neeltje Jans.  Gids “Dick” kwam mee aan boord om ons van de nodige uitleg te voorzien.
 

Het Deltapark Neeltje Jans is gebouwd na de overstromingen van 1953.  Er is meer dan 30 jaar aan gewerkt.  De deuren werden voor het eerst gesloten in 1986. 
Het animatiefilmpje van de overstromingen gaf een reëel beeld van de situatie van toen. 

Het grootste deel van de groep ging mee met de 45 minuten durende boottocht. De anderen kozen voor het aquarium. 
Na de boottocht namen we het kleine treintje om nog een stukje van het park te verkennen.  Dankzij de hulp van Alex, Bart en Raf geraakte het treintje tot boven op het bergje.  De rit met het treintje stopte op het bergje. Van daaruit ging het te voet verder naar de brug met sluisdeuren.  Vanop de brug kon je goed de stroming en kracht van het water zien.

Na het bezoek aan het Deltapark vertrok de bus richting Goes.  Daar mochten we Alex en Jeremy terug ophalen.  Vandaaruit reed Theo terug richting Genk.